PIWNY KURS SENSORYCZNY

piwny kurs sensoryczny foto pixabay.com

Zadaniem kursu jest nauczenie rozpoznawania i nazywania doznań sensorycznych przy degustacji piwa. Cechy uwidaczniają się zarówno w smaku jak i w zapachu. Kurs składa się z trzech podstawowych części.
1. Test rozpoznawania smaków (daltonizm smakowy) – podczas tej części uczestnicy mają za zadanie rozpoznać 4 podstawowe smaki (pomija się umami), zapoznają się z rozmieszczeniem receptorów smaku na języku, sposobami próbowania podstawowych smaków.
2. Rozpoznawanie i nazywanie smaków na przykładzie 4 piw komercyjnych. W tej części uczestnicy zapoznają się z 4 wybranymi piwami komercyjnymi. Poznają
zasady degustacji piwa, staraj się własnymi słowami opisać cechy piw.
3. Kurs na 6 profesjonalnych próbkach Flavour Active na wodzie i na piwie (lightstruck, aldehyd octowy, papier, diacetyl, dms, metal). W tej części uczestnicy poznają podstawowe cechy lub wady występujące w piwach. Omawiane są też powody powstawania wad, sposoby ich uniknięcia.

Z PIWEM PO EUROPIE (i nie tylko)
To piwna wycieczka po różnych krajach świata. W czasie tej wycieczki uczestnicy poznają składniki z których powstaje piwo (możliwość degustacji składników). Omawiamy proces produkcji piwa od ziarna do gotowego wyrobu. Druga część to degustacja 6 piw z różnych krajów, w tym przynajmniej 2 piwa to piwa nowofalowe.
W skrócie omówiona będzie charakterystyka stylu piwa, jego historia. Uczestnicy poznają cechy charakterystyczne i nauczą się je w danym piwie rozpoznać.